vrijdag 21 januari 2011

SriLanka +

Er was meer dan OUD en NIEUW op Sri Lanka, maar jeetje wat is het al weer lang geleden (ding, ding, dong).
Inmiddels zitten we alweer heel wat vliegmijlen verder, in Bali - Indonesie..en morgen hoppen we een eilandje verder want Java staat op de planning! Maar eerst nog even enkele (onmisbare) ervaringen van Sri Lanka...

Het sprookje begon in het holst van de nacht toen we arriveerden op COLOMBO Airport. Na een reisdag van zo'n 20 uur bracht een taxi ons naar een cel aan de rand van de sloppenwijk van de stad. Het grote hoge stalen hekwerk deed ons er niet echt gerust op slapen want het raam van de kamer kon niet dicht. Bovendien werden we half vergast door het ranzige toilet... WELLLLLKOOOOMMM! Wij wilden eindelijk even niet hardcore reizen en zon en strand zien!! Dus snel de volgende dag in een bus langs de kust... die ons uiteindelijk naar UNA WATUNA bracht. Voor velen een 'te toeristische' bestemming maar wij vonden het er heeeeeerlijk. Eindelijk een echt koffiebarretje met ILLY koffie, hmmmmmm...bruine broodjes met eigen gemaakte 'herbal cream cheese':  paradise on earth.

Na een gezellige kerst, heel wat uurtjes op een strandbedje, een waanzinnige wandeling door het achter landschap en een gezellig uitje naar Galle (waar we in het Nederlandse VOC fort bij een super de luxe oud koloniaal hotel uit lunchen zijn geweest) wilden we het echte Sri Lanka zien. Cynthia - een una watuna local had ons al een heerlijke maaltijd voorgezet in haar 'huiskamer' restaurant dus dat beloofde wat!

'HOP' in de bus met al onze tassen door naar TANGALLA. Waar we de dag voor oud en nieuw aankwamen en waar alle 'guidebook' accomodaties vol zaten... Gelukkig maar! We werden uitgenodigd om bij Indika en Ruvini te slapen. Een bekende Sri Lankaanse kunstenaar en zijn vrouw. HIer hebben we uiteindelijk echt een onvergetelijke tijd gehad. Gezellig samen eten, maar ook een heel leuk persoonlijk contact. Indika sprak heel goed engels en heeft ons niet alleen veel over de Sri Lankaanse cultuur vertelt maar ook over zijn eigen leven. Verhalen die ons behoorlijk geraakt hebben, want met de Tsunami was hij 1 van de mensen die alles, letterlijk alles - zijn schilderijen, oorkondes en prijzen en zijn volledige atelier- van de aardbodem heeft zien verdwijnen. Gelukkig wist hij zelf de ramp te overleven. Toen hij werd mee gesleurd door de 40 meter hoge golf wist hij zich vast te klampen aan een palmboom.

Niet alleen Ruvini en Indika maar ook de andere Sri Lankanen in Tangalla waren erg gastvrij.  We zijn uitvaren geweest door de mangrove bossen samen met visserman Wilson die ons uiteindelijk uitnodigde voor een 'diner' bij hem thuis. De hele familie keek toe toen wij samen aan tafel zaten, zij aan zij met ons gezicht naar de muur. Wilson, zijn vrouw, zijn dochter, schoondochter en zoon stonden in een circel trots achter ons. Is het lekker? Meer? Niemand at mee...best bizar!!

We hebben heerlijke dagen gehad in Tangalla: scooteren, een dagje strand, een top oud en nieuw... toen moesten we afscheid nemen. Met dikke tranen! Op weg naar Yala National Park werden we een oor aangenaaid.... een ENORM OOR!

helaas ze zijn hier aan het aflsuiten dussss...
>> Wordt vervolgd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten